Bilddressinen

Allt i videofilmer om järnväg och spårväg.

Spårvägen i Plauen

Film nr 88, SLUTSÅLD

 

 På Spår i och runt Kassel 

 

 

Kassel är en stad i Hessen med knappt 200.000 invånare. Här finns ett stort nät av spårvagnslinjer både inne på gator och på järnvägslinjer långt ut på landet runtomkring. Regiotram kör på järnvägsspår både på el och diesel så det finns en mängd olika typer av spårvagnar.

 

Här är filmat både på vintern 2010 med mycket snö och på sommaren 2011. Vi har åkr runt på ett flertal linjer men också besökt de två stora depåer som finns hos Kassel Verkhers Gesellschaft, KVG, och Regional Bahn Kassel, RBK.

Ett fotoavsnitt presenterar alla vagnstyperna.

Film 18. 65 min. Pris 180 kr. Nu 80 kr.

 

BALTIKUM och RYSSLAND 

LETTLAND 

Med spårvagn runtom i Riga

Vi följer de flesta linjerna med dagens spårvagnstyper och besöker tre depåer. Trafiken bedrivs med 190 vagnar av 2 typer, Tatra T3A från 1976-87 och T3-M från 1988-90. Vi åker med till alla ändhållplatser. Flera arbetsfordon syns i bild och även några trådbussar visar sig. Filmat 2006 och 2008 med inslag från 1990. 82 min.

 

Nr 22. Pris: 195 kr. Nu 75 kr

 

 

 

Med spårvagn genom Daugavpils

    Detta är Lettlands 2:a stad nära ryska gränsen och därmed en  speciell miljö. Här finns 3 olika äldre spårvagnstyper i trafik. 58 min +  en fotoserie.

Nr 24. Pris: 195 kr. Nu 75 kr

 

 


 SPÅRVÄGEN I KALININGRAD 2010

DIE STRASSENBAHN IN KÖNIGSBERG

 

Svenska Spårvägssällskapet, SSS gjorde en resa till Kaliningrad i maj 2010. Vi ankom till staden med tåg från Polen.

Detta är idag en välmående rysk stad. Spårvägen byggdes på den tyska  tiden med spårvidden 1 m. Inledningen visar några bilder från den tyska  tiden före 2:a världskriget. Idag finns inte mycket kvar som minner om  den gamla staden.

Spårvägsnätet hade redan krympt en hel del och 2010 fanns i stort  sett bara tre linjer kvar. Vi får dock följa med både i spårvagns- och  bussdepån  samt över hela det kvarvarande nätet som dokumenterats  nogrannt.

Idag rullar det mest begagnade vagnar av typerna KT4D och T4 som  inköpts från Halle och Cottbus. En serie direktlevererade vagnar KT4SU  finns också. Spåren är av skiftande kvalité. I vissa gator finns det  fina spår men i övervägande delar är spåren av mycket dålig kvalité. På  de linjer som är kvar körs dock en intensiv trafik och vi ser i stort  set samtliga vagnar ute i trafiken.

Redan året efter vårt besök så har fler avsnitt av spårvägen lagts  ned. Det har blivit en unik film från en ovanlig miljö men nära oss. Den  ligger bara tvärs över Östersjön

Film av Erik Forss och Per Lind.

Foton av Johnny E Petersen, Erik Forss och Per Lind.

DVD ca 70 min i widescreen 16:9.

Välj språk: tyska eller svenska.

 

Finns också i tysk versionBlur-ray, format 16:9 wide, 70 min.

Nr 80. Pris 195 kr. 75 kr