Bilddressinen

Allt i videofilmer om järnväg och spårväg.

 

BALTIKUM och RYSSLAND 

 

 SPÅRVÄGEN I KALININGRAD 2010

DIE STRASSENBAHN IN KÖNIGSBERG

 

Svenska Spårvägssällskapet, SSS gjorde en resa till Kaliningrad i maj 2010. Vi ankom till staden med tåg från Polen.

Detta är idag en välmående rysk stad. Spårvägen byggdes på den tyska  tiden med spårvidden 1 m. Inledningen visar några bilder från den tyska  tiden före 2:a världskriget. Idag finns inte mycket kvar som minner om  den gamla staden.

Spårvägsnätet hade redan krympt en hel del och 2010 fanns i stort  sett bara tre linjer kvar. Vi får dock följa med både i spårvagns- och  bussdepån  samt över hela det kvarvarande nätet som dokumenterats  nogrannt.

Idag rullar det mest begagnade vagnar av typerna KT4D och T4 som  inköpts från Halle och Cottbus. En serie direktlevererade vagnar KT4SU  finns också. Spåren är av skiftande kvalité. I vissa gator finns det  fina spår men i övervägande delar är spåren av mycket dålig kvalité. På  de linjer som är kvar körs dock en intensiv trafik och vi ser i stort  set samtliga vagnar ute i trafiken.

Redan året efter vårt besök så har fler avsnitt av spårvägen lagts  ned. Det har blivit en unik film från en ovanlig miljö men nära oss. Den  ligger bara tvärs över Östersjön

Film av Erik Forss och Per Lind.

Foton av Johnny E Petersen, Erik Forss och Per Lind.

DVD ca 70 min i widescreen 16:9.

Välj språk: tyska eller svenska.

 

Finns också i tysk versionBlur-ray, format 16:9 wide, 70 min.

Nr 80. Pris 195 kr. 75 kr